Support Forum

Ask questions and get help from MobileTogether experts.
MobileTogether Product Information
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
View
Go to last post Go to first unread
Heuser  
#1 Posted : Tuesday, December 8, 2015 4:57:36 PM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

I have problems connecting to an Access database using the same machisms described in the tutoral video "Building a mobile solution with database data from SQL Server".
The first problem arises when saving to the Access db using the "save function" at actions for control button1. This functions does not show my Access db at all! The solution can thus not be saved.
To bypass this, I implemented a DB execute using following SQL statement:

insert into tabTipCalc IN F:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb
values (
$PERSISTENT/Root/Current/Visit/BillAmount,
$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TipPercentage,
$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TipAmount,
$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TotalAmount,
current-date-no-TZ()
)


which results in an error message "database syntax error on INSERT statement".
Unfortunately, I couldn't find anything useful about this topic in this forum nor in the online help und would be grateful, if anybody can give me some hints to solve the problem. Thank you.
Udo
AFC  
#2 Posted : Wednesday, December 9, 2015 9:25:44 AM(UTC)
AFC

Rank: Administration

Groups: Registered, Administrators
Joined: 9/15/2014(UTC)
Posts: 140
Austria

Was thanked: 18 time(s) in 18 post(s)
Hi Heuser!

"Normally", your database page source (e.g. "$DB1") should be listed in the "Save" action, but there are options, where this is not possible (e.g. if you use advanced SELECT statements with JOINs,...).
Would it be possible to attach your design file here or send it to Altova support? Then we can look into it in detail, why default saving might not be possible in your case or how you can change the sample to make it work.

Reg. the insert statement: AFAIK spaces are not allowed in the DB path (as you have it between "Sem" and "3"), but anyway - if we can look into your sample, the "DB Execute" maybe is not necessary anymore.

PS: General information about saving to DBs can also be found in Saving Data to the DB.


Altova MobileTogether Experts
Heuser  
#3 Posted : Wednesday, December 9, 2015 10:30:17 AM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

Hi AFC,

first of all, thank you for your quick reply. I'll attach a zip file in this post containing my mtd solution as well as the Access database involved.

Thanks again for helping in this scenario.

Udo
File Attachment(s):
TipCalc_DB.zip (28kb) downloaded 61 time(s).
AFC  
#4 Posted : Wednesday, December 9, 2015 11:11:10 AM(UTC)
AFC

Rank: Administration

Groups: Registered, Administrators
Joined: 9/15/2014(UTC)
Posts: 140
Austria

Was thanked: 18 time(s) in 18 post(s)
Hi Udo!

Thanks for the sample - solution is quite easy:
Please right-click "$DB1" in the Page Sources tree and use the menu command "Create OriginalRowSet".
This way, MobileTogether saves a copy of the original rows when loading from the DB and is able to save row modifications in the DB whenever this is wanted.

"$DB1" is now visible for your "Save" action and no "DB Execute" should be necessary.


Altova MobileTogether Experts
Heuser  
#5 Posted : Wednesday, December 9, 2015 12:06:04 PM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

Hi AFC,

I included the original row set as you described, still I get the following error (see below, sorry for German version). AMD gives me a hint regarding a data mismatch between DB1 and my Access DB ("Database: Fehler beim Parsen von '2015-12-09' als Datum und Uhrzeit für die Spalte 'DiningDate'.").

I used record type "date/time" and no further specific fomatting with Access, and "[D].[M][Y]" fomatting with AMD.
I even tried to chang the date format in Access to "short date", but this didn't help either.

Udo

--- error message ---

Simulation wird begonnen ...
Auf Server ausgeführt: Persistente XML-Elemente und -Attribute, die beim Laden der Seite vorhanden sein müssen, erstellen
'$PERSISTENT/Root/Current/Visit/BillAmount' (Wert='100') erstellen
'$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TipPercentage' (Wert='18') erstellen
'$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TipAmount' (Wert='18') erstellen
'$PERSISTENT/Root/Current/Visit/TotalAmount' (Wert='118') erstellen
Auf Server ausgeführt: Nächste Seite: Tip Calculator
Am Server ausgeführt: Lade '$DB1' (Datenbank: Data Source=F:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb;Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0)
Anweisung für 'tabTipCalc' vorbereiten und ausführen.
Es wurden 3 Zeilen in 0.01 Sek. abgerufen
Ausführungsdauer: 0.01s
Vom Server an den Client übertragene Daten: Neue persistente Seiten-XML '$PERSISTENT'
Vom Server an den Client übertragene Daten: Neue Seiten-XML '$DB1'
Neue Seitendaten für Tip Calculator auf Client werden erstellt
Der XPath '(12 to 20)' hat einen fixen Ergebniswert '12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20' und wird im Cache gespeichert.
Ausgeführt auf Client: Steuerelement Aktion von Schaltfläche Schaltfläche1:
Node anhängen '/Row' wurde erfolgreich an '$DB1/DB/RowSet' angehängt.
Deaktivierte(n) DB ausführen ignorieren.
Ausgeführt auf Server: Steuerelement Aktion von Schaltfläche Schaltfläche1:
Am Server ausgeführt: '$DB1' (Datenbank: Data Source=F:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb;Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0) speichern
Zeile wird in 0.01 Sek. in 'tabTipCalc' eingefügt
Spalte 'BillAmount': '100'
Spalte 'TipPercentage': '18'
Spalte 'TipAmount': '18'
Spalte 'TotalAmount': '118'
Spalte 'DiningDate': '2015-12-09'
Database: Fehler beim Parsen von '2015-12-09' als Datum und Uhrzeit für die Spalte 'DiningDate'.
Am Server ausgeführt: Datenbank 'Data Source=F:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb;Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0' schreiben: Fehler beim Einfügen von Zeilen in 'tabTipCalc'.
Am Server ausgeführt: In Datenbank schreiben 'Data Source=F:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb;Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0'. Aufgrund des vorhergehenden Fehlers wird ein Rollback der Änderungen durchgeführt.
Simulation - 3 Fehler, 0 Warnung(en)
AFC  
#6 Posted : Wednesday, December 9, 2015 12:45:33 PM(UTC)
AFC

Rank: Administration

Groups: Registered, Administrators
Joined: 9/15/2014(UTC)
Posts: 140
Austria

Was thanked: 18 time(s) in 18 post(s)
Hello Udo!

The DB column "DiningDate" of your database table is of type "Date/Time".
When adding a new row, you set only a date value ( "current-date-no-TZ()" ).

To fix this, you should change your "Append Node" action e.g. to:
Append to Node:$DB1/DB/RowSet
new Node(s): element Row {
for $i in $PERSISTENT/Root/Current/Visit/*
return attribute { $i/name() } { $i/text() },

attribute DiningDate { current-dateTime-no-TZ() }
}


Altova MobileTogether Experts
Heuser  
#7 Posted : Wednesday, December 9, 2015 2:25:48 PM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

Hi AFC,

that solved my problem!

That you very much for your quick and extensive help! :-)

Udo
Heuser  
#8 Posted : Thursday, January 7, 2016 2:29:46 PM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

Hi AFC,

now I ported my solution from Windows 8.1 to a PC running under Windows 10. Running the unchanged TipCalc4 solution here yields in an error message reading "'[TipCalc_DB].[tabTipCalc]' konnte für die Datenbankverbindung 'Data Source=D:\Lehre\Sem 3\Programmierübungen\MobileTogether\TipCalc_DB.accdb;Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0' nicht aufgelöst werden."
that means that it could not resolve to my data base through OLEDB 12.0 although the path to TipCalc_DB.accdb is correct. The solution can not be run at all.

Is it a known error for OLEDB 12.0 under Windows 10, and if so, what can I do?

Thanks again for your kind support.
Udo
bbv  
#9 Posted : Thursday, January 7, 2016 3:46:55 PM(UTC)
bbv

Rank: Administration

Groups: Registered, Administrators
Joined: 7/21/2014(UTC)
Posts: 495

Was thanked: 87 time(s) in 87 post(s)
Without seeing your computer I can only guess that you simply do not have the same driver as on your Windows 8 machine, which is why Windows 10 cannot resolve the connection string, and therefore is also unable to find the database.

To resolve this you can build a new connection to your database and reassign your page sources to this new connection via context menu Choose DB Data Source

If this doesn't help, contact Altova Support - they will need a lot more details about your installation.
Heuser  
#10 Posted : Friday, January 15, 2016 4:30:08 PM(UTC)
Heuser

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 12/8/2015(UTC)
Posts: 6
Germany

Hi bbv,

I finally could solve the problem and would like to show the solution to anybody muddling through with the same problems:

After porting to Win10, users should install the Microsoft Access Database Engine 2010 Redistributable (64bit). It can be found here: https://www.microsoft.co...nfirmation.aspx?id=13255

After installation - that unfortunately forced me to update MS Office from 32bit to 64bit prior - TipCalc and the likes run smoothly again.

Best regards,
Udo
bbv  
#11 Posted : Saturday, January 16, 2016 1:47:14 PM(UTC)
bbv

Rank: Administration

Groups: Registered, Administrators
Joined: 7/21/2014(UTC)
Posts: 495

Was thanked: 87 time(s) in 87 post(s)
Hi Udo,

thank you for taking time and sharing solution with other users!
Users browsing this topic
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.